Opakowania

Właściwie dobrane opakowania, oprócz podstawowych zadań wydłużenia okresu trwałości, ochrony zawartości przed dostępem powietrza i wilgoci oraz zabezpieczeniu przed uszkodzeniem podczas transportu i magazynowania, dzięki podniesieniu atrakcyjności wizualnej – lepszym wyeksponowaniu produktu, w znacznym stopniu wpływają na decyzje Konsumentów. W zależności od wybranej technologii, dopasowanej do specyficznych cech produktu, oczekiwanej wydajności, gabarytów i budżetu, opakowania stanowią istotny element budowania wizerunku marki w oparciu o jakość i wzornictwo.

Najbardziej popularne oferowane przez nas rodzaje opakowań:

Wędlina w Worku PA/PE

Worki do pakowania próżniowego

Worki gładkie PAPE – przeznaczone do pakowarek komorowych, najczęściej stosowane opakowania o grubości 70μm – atestowane do temperatur -40 do +40 °C, stosowane do przechowywania produktów spożywczych takich jak mięso, ryby surowe i wędzone, wędliny, sery, warzywa, bakalie, przyprawy. Folia, z której są wykonane worki, posiada właściwości barierowe, ograniczające migrację gazów oraz charakteryzuje się dobrą wytrzymałością mechaniczną, zabezpieczając zapakowane produkty przed uszkodzeniem w czasie transportu. W przypadku produktów ostrych np. mięso z wystającą kością, sery twarde itp., używa się worków o większej grubości – 100μm.

Worek Moletowany do Pakowarki Próżniowej

Worki moletowane – przeznaczone do pakowarek listwowych (bezkomorowych) – dzięki specjalnej, tłoczonej strukturze folii umożliwiają odsysanie powietrza. Worki posiadają folię tłoczoną jednostronnie, co korzystnie wpływa na wygląd zapakowanego produktu oraz przyspiesza opróżnianie opakowania. Uzupełnieniem oferty opakowań do pakowarek listwowych jest folia moletowana w rękawie, dostępna w rozmiarach rolki 15x600cm, 20x600cm, 25x600cm oraz 30x600cm, umożliwia indywidualne dopasowanie worka do pakowanego produktu, przydatne zwłaszcza wtedy, gdy jego rozmiar nie jest powtarzalny – znakomicie sprawdza się przy pakowaniu dziczyzny i ryb.

500_500_productGfx_11449bdd06f82df74054c8967c9ddac6[1]

Worki do gotowania sous vide i pasteryzacji – opakowania atestowane do temperatury 105°C, stosowane w kuchni także do tzw. slow cooking, umożliwiają wydobycie pełni smaku i aromatu bez utraty masy przez przyrządzanie i odgrzewanie potraw bezpośrednio w opakowaniu, specjalny skład surowcowy folii zabezpiecza produkt przed przenikaniem składników z opakowania. Rozwiązanie zyskujące popularność w gastronomii, umożliwiające łatwe porcjowanie i ewidencję a przy spiętrzeniu zamówień szybkie podgrzanie i wydanie potraw. Stosowane również do pakowania produktów wstępnie poddanych obróbce termicznej z możliwością wykończenia bezpośrednio przed konsumpcją.

termok3

Worki termokurczliwe – zapewniają szczelne przyleganie opakowania do produktu. Efekt obkurczenia uzyskuje się poprzez kilkusekundowe oddziaływanie wysoką temperaturą – zanurzenie w gorącej wodzie lub nadmuch w tunelu powietrznym. Wysokobarierowe opakowania bardzo dobrze chronią zawartość przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapewniają naturalny wygląd produktu. Worki termokurczliwe dostępne w grubościach 45, 75 i 95μm, zależnie od wymagań dot. wytrzymałości mechanicznej, specyfiki produktu oraz wymaganej barierowości. Dostępne transparentne oraz barwione. W zależności od potrzeb, worki termokurczliwe oferujemy ze zgrzewem bocznym lub dolnym łukowym.

Folia do maszyn rolowych

Folia o składzie surowcowym PA/PE, przeznaczona do maszyn wykonujących opakowanie w trakcie cyklu pakowania w technologii formowania termicznego. Oferowana przez nas folia charakteryzuje się bardzo dobrą zgrzewalnością, wysoką przejrzystością, połyskiem, odpornością na uszkodzenia mechaniczne (przebicia) oraz jednolitą strukturą. Folię dostarczamy w grubości: 70, 90, 100, 120, 170 um. Wysoki współczynnik barierowości pozwala również na przechowywanie produktów o bardzo długim okresie przydatności. Folia do maszyn rolowych jest stosowana przy pakowaniu mięsa surowego i przetworzonego, ryb, nabiału, wyrobów garmażeryjnych i piekarniczych.

Taśma termokurczliwa do maszyn typu Flow Pack

Wysokiej jakości, 9-wartswowa folia z barierą EVOH, o współczynniku kurczliwości do 50%, odporności na promieniowanie UV oraz znakomitej przejrzystości,  przeznaczona do zastosowań przy bardzo szybkich cyklach pakowania. Dostępna w szerokości 180-1200mm oraz grubościach 45 i 75 μm. Folia PremiumFlow 45 stosowana jest przy pakowaniu mięsa, kiełbas, wędlin oraz serwów, PremiumFlow 75 dodatkowo umożliwia pakowanie produktów o ostrych krawędziach – np. mięso z kością, PremiumFlow 75HG posiada właściwości bariery selektywnej, jest przeznaczony do pakowania mocno gazujących serów dojrzewających.

Tacki do maszyn typu traysealer i zgrzewarek

Opakowania o wysokiej sztywności, dobrze chroniące zawartość przed uszkodzeniem i deformacją. Znakomicie sprawdzają się przy pakowaniu produktów surowych, półproduktów oraz gotowych wyrobów garmażeryjnych. Niezależnie od oczekiwanej wydajności, Producent znajdzie właściwą technologię pakowania na tackach w oparciu o urządzenia pracujące w różnym stopniu automatyzacji i szybkości. Na tackach możliwe jest zamykanie z samym zgrzewem, pakowanie próżniowe, również z folią typu „skin” oraz pakowanie w modyfikowanej atmosferze gazów ochronnych MAP. Szeroka gama rozmiarów i wzorów tacek pozwala na optymalne dopasowanie do wielkości porcji, również w przypadku dań gotowych firm cateringowych.

produkty dostępne w sklepie www.pakowarkiprozniowe.pl