Pakowanie próżniowe

Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z wnętrza opakowania, które następnie jest szczelnie zamykane. Aby osiągnąć pożądany efekt znaczącego wydłużenia okresu trwałości produktu, wymagane jest stosowanie opakowań o wysokiej barierowości dla migracji gazów, co umożliwia utrzymanie niskiego ciśnienia w całym okresie przydatności do spożycia, ograniczając rozwój drobnoustrojów. Estetyczne opakowania pomagają właściwie eksponować produkt, zabezpieczają go przed uszkodzeniem podczas transportu i magazynowania oraz pozwalają dłużej zachować świeżość, wygląd, zapach i smak.

Dostępne są dwie technologie pakowania próżniowego, różniące się budową i zasadą działania urządzeń oraz strukturą folii, z której wykonywane są opakowania. Pakowarki listwowe korzystają z worków moletowanych a pakowarki komorowe z worków gładkich PAPE.

Pakowarki listwowe

Pakowarki listwowe to niewielkie urządzenia stołowe, łączące niską cenę zakupu, mobilność oraz brak ograniczeń wielkości pakowanych przedmiotów – można pakować przy ich pomocy duże produkty, takie jak ryby czy dziczyzna. Do pakowarek listwowych przeznaczone są opakowania o tłoczonej strukturze folii – worki moletowane  i folia moletowana. Podczas cyklu pakowania, produkt znajduje się na zewnątrz pakowarki a do jej wnętrza wprowadza się tylko końcówkę worka od strony otwarcia. Odsysanie powietrza z wnętrza woreczka odbywa się poprzez nierówności występujące pomiędzy dwiema stronami folii, które w ostatniej fazie pakowania zostają szczelnie zgrzane.

Pakowarki listwowe najlepiej sprawdzają się przy małych i średnich obciążeniach; w domu, sklepie i gastronomii, gdzie pakuje się do kilkunastu/kilkudziesięciu opakowań dziennie, zapewniając łatwy dostęp do korzyści wynikających z pakowania próżniowego bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów zakupu urządzenia.

Pakowarki komorowe stołowe

Pakowarki komorowe stołowe umożliwiają pakowanie produktów wewnątrz komory, z której pompa próżniowa odsysa powietrze. Produkt umieszczony w worku z gładkiej folii PAPE, jest układany na krawędzi listwy zgrzewającej, znajdującej się w komorze. Po zamknięciu pokrywy następuje faza odsysania powietrza, a po jej zakończeniu możliwe jest opcjonalne podanie mieszanki gazów modyfikowanych MAP lub bezpośrednie przejście do fazy zgrzewania. Po zgrzaniu woreczka, otwierany jest zawór doprowadzający ciśnienie atmosferyczne do wnętrza komory, po jego wyrównaniu zapakowany produkt może opuścić komorę.

Precyzyjnie regulowany poziom podciśnienia pozwala na uzyskanie wymaganej powtarzalności opakowań. Zmiana ustawień czasu zgrzewu, umożliwia uzyskanie optymalnego połączenia obu stron folii woreczka, przy zmiennej grubości oraz składzie surowcowym. Wyższe modele urządzeń posiadają możliwość zamówienia wersji z dwiema listwami zgrzewającymi, co znacząco podnosi wydajność pracy. Listwy mogą posiadać druty oporowe o różnym przekroju, wykonujące zgrzew odcinający, pozwalający na uzyskanie estetycznego zakończenia opakowania przez usunięcie niepotrzebnego nadmiaru worka przed zgrzewem.

Pakowarki komorowe stołowe znajdują zastosowanie przy średnich obciążeniach w sklepach, restauracjach, barach, firmach cateringowych oraz przy pakowaniu innych produktów spożywczych. Głównymi zaletami tych urządzeń są: umiarkowana cena zakupu w połączeniu z możliwością stosowania tanich opakowań dostępnych w wielu rozmiarach, szybkość i powtarzalność efektu pakowania, łatwa obsługa i niskie koszty serwisowania.

42 gites 300 ostre

Pakowarka listwowa BV MINI

– model włoskiego producenta BESSER VACUUM, wykonany ze stali nierdzewnej, wyposażony w automatykę sterowania, czujnik podciśnienia oraz filtr zabezpieczający pompę próżniową przez zassaniem cieczy

Pakowarka komorowa stołowa Boxer 42XL

– model holenderskiego producenta Henkelman, wyposażony w pompę BUSCH o wydajności 21m3/h, komorę o powiększonej objętości oraz możliwość opcjonalnego wyposażenia m.in. w instalację MAP, system SOFT AIR, dwie listwy zgrzewające, precyzyjną regulację parametrów pracy, dotykowy panel sterowania, współpracę z drukarką etykiet

Pakowarki komorowe przemysłowe

Pakowarki komorowe przemysłowe – profesjonalne urządzenia przeznaczone do dużych obciążeń, wyposażone w pompy próżniowe o wysokiej wydajności, szeroki zakres dostępnych opcji związanych z konfiguracją układu listw zgrzewających, instalację dozowania gazów MAP, zaawansowanie sterowanie. Dla podniesienia wydajności, pompy próżniowe pracują w trybie ciągłym a regulacja ciśnienia wewnątrz komory odbywa się za pomocą zaworów sterujących.  Urządzenia dwukomorowe posiadają zwiększone możliwości pakowania, pompa próżniowa obsługuje naprzemiennie dwie komory, w czasie trwania cyklu pakowania w jednej z komór, operator odbiera wcześniej zapakowane worki i układa ich kolejną partię. Duża objętość komory próżniowej w połączeniu z kilkoma listwami zgrzewającymi pozwalają na osiągnięcie wydajności nawet do kilku tysięcy opakowań/zmianę.

500_500_productGfx_5ac284a3c04dc206f1d37f4bbdb0b17c[1]

polar2-75[1]

komorowa pakowarka próżniowa Henkelman Falcon 80

– model z ekonomicznej serii urządzeń przemysłowych, wyposażony w pompę o wydajności 100m3/h, aluminiową pokrywę komory, dostępny w różnej konfiguracji listw zgrzewających

przemysłowa pakowarka dwukomorowa Henkelman Polar 2-85

– wysokowydajne urządzenie z pompą 300m3/h, z płaską powierzchnią komory próżniowej, przeznaczone do intensywnej eksploatacji

Najważniejsze funkcje pakowarek próżniowych:

MAP – pakowanie z wykorzystaniem atmosfery modyfikowanej – polega na zastąpieniu powietrza wewnątrz opakowania mieszaniną gazów o składzie dobranym do charakterystyki pakowanych produktów. Najczęściej stosowanymi gazami są: azot, dwutlenek węgla, tlen, dostępne są również argon, ksenon, hel, podtlenek azotu. Chemicznie obojętne gazy przyczyniają się do spowolnienia procesów mikrobiologicznych pakowanych produktów.

SOFT AIR – delikatne napowietrzanie – funkcja stosowana w przypadku pakowania produktów wrażliwych na deformację. Po zgrzaniu worka ciśnienie atmosferyczne w komorze jest przywracane stopniowo, zabezpieczając przed nagłym odkształceniem miękkich produktów.

VACUUM PLUS – regulacja poziomu podciśnienia – zastępując w pakowarce komorowej regulację czasu pracy pompy próżniowej – regulacją podciśnienia,  uzyskujemy pożądany efekt powtarzalności, niezależnie od wielkości pakowanej porcji. Zastosowanie tej opcji znacząco skraca czas potrzebny na konfigurację programów urządzenia oraz ułatwia obsługę operatorowi.

Czujnik punktu wrzenia – temperatura wrzenia cieczy zmniejsza się wraz ze spadkiem ciśnienia, produkty wilgotne i ciekłe mogą wrzeć nawet zimne. Czujnik, który wykryje wrzenie produktu, blokuje dalsze obniżanie ciśnienia, zabezpieczając produkt oraz pakowarkę przed uszkodzeniem.

Rodzaje worków do pakowania próżniowego

Wędlina w Worku PA/PE

Worek Moletowany do Pakowarki Próżniowej

500_500_productGfx_11449bdd06f82df74054c8967c9ddac6[1]

termok3

worek gładki PAPE

worek moletowany

worek do gotowania

worek termokurczliwy

worki gładkie PAPE – przeznaczone do pakowarek komorowych, najczęściej stosowane opakowania o grubości 70μm – atestowane do temperatur -40 do +40 °C, stosowane do przechowywania produktów spożywczych takich jak mięso, ryby surowe i wędzone, wędliny, sery, warzywa, bakalie, przyprawy. Folia, z której są wykonane worki, posiada właściwości barierowe, ograniczające migrację gazów oraz charakteryzuje się dobrą wytrzymałością mechaniczną, zabezpieczając zapakowane produkty przed uszkodzeniem w czasie transportu. W przypadku produktów ostrych np. mięso z wystającą kością, sery twarde itp., używa się worków o większej grubości – 100μm.

worki moletowane – przeznaczone do pakowarek listwowych (bezkomorowych) – dzięki specjalnej, tłoczonej strukturze folii umożliwiają odsysanie powietrza. Worki posiadają folię tłoczoną jednostronnie, co korzystnie wpływa na wygląd zapakowanego produktu oraz przyspiesza opróżnianie opakowania. Uzupełnieniem oferty opakowań do pakowarek listwowych jest folia moletowana w rękawie, dostępna w rozmiarach rolki 20x600cm oraz 30x600cm, umożliwia indywidualne dopasowanie worka do pakowanego produktu, przydatne zwłaszcza wtedy, gdy jego rozmiar nie jest powtarzalny.

worki do gotowania sous vide – opakowania atestowane do temperatury 105°C, stosowane w kuchni także do tzw. slow cooking, umożliwiają wydobycie pełni smaku i aromatu bez utraty masy przez przyrządzanie i odgrzewanie potraw bezpośrednio w opakowaniu, specjalny skład surowcowy folii zabezpiecza produkt przed przenikaniem składników z opakowania. Rozwiązanie zyskujące popularność w gastronomii, umożliwiające łatwe porcjowanie i ewidencję a przy spiętrzeniu zamówień szybkie podgrzanie i wydanie potraw.

worki termokurczliwe – zapewniają szczelne przyleganie opakowania do produktu. Efekt obkurczenia uzyskuje się poprzez kilkusekundowe oddziaływanie wysoką temperaturą – poprzez zanurzenie w gorącej wodzie lub nadmuch w tunelu powietrznym. Opakowania wysokobarierowe, bardzo dobrze chronią zawartość przez czynnikami zewnętrznymi oraz zapewniają naturalny wygląd produktu. Dostępne transparentne oraz barwione. W przypadku produktów wydzielających gazy, specjalna struktura folii umożliwia przepuszczalność kierunkową, zapobiegając pęcznieniu opakowania. Worki termokurczliwe dostępne w grubościach 45, 75 i 95μm, zależnie od wymagań dotyczących wytrzymałości mechanicznej, specyfiki produktu oraz wymaganej barierowości. W zależności od potrzeb, worki termokurczliwe oferujemy ze zgrzewem bocznym lub dolnym łukowym.

wszystkie wymienione produkty dostępne w sklepie www.pakowarkiprozniowe.pl