STERYLIZACJA UVC

Sterylizacja za pomocą promieniowania ultrafioletowego UVC jest najlepszą metodą szybkiego i skutecznego niszczenia szkodliwych czynników, takich jak bakterie, wirusy czy pleśnie, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie jakości, trwałości i bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym.

Technologia, początkowo wykorzystywana przy dezynfekcji narzędzi chirurgicznych i kosmetycznych, z powodzeniem jest używana przy produkcji żywności. Sprawdza się bardzo dobrze w przypadku, gdy nie ma możliwości stosowania wysokiej temperatury. Podwyższona wilgotność powietrza sprzyja gwałtownemu namnażaniu się mikroorganizmów, znajdujących się w powietrzu, na zanieczyszczonych narzędziach, taśmach transportowych, opakowaniach a także bezpośrednio na przetwarzanych surowcach. W takich warunkach działanie promieniowana UVC jest niezwykle efektywne a przy zachowaniu sprawdzonych rozwiązań wysokiej jakości, całkowicie bezpieczne dla ludzi. Oznacza również doskonalszą ochronę pracowników przed infekcjami wywoływanymi przez bakterie i wirusy.

DZIAŁANIE:

Promieniowanie ultrafioletowe powszechnie występuje w przyrodzie, jest częścią składową światła słonecznego. Jego właściwości są uzależnione od długości fali, intensywności działania oraz odległości od źródła. W zależności od długości fali, wyróżniamy cztery rodzaje:

UV-A (380-315 nm) tzw. promieniowanie czarne, powoduje opaleniznę i przyspiesza proces starzenia skóry
UV-B (315-280 nm) bardziej energetyczne od UV-A, przenika w głąb skóry i tam zamienia się w energię, jest odpowiedzialne za oparzenia słoneczne, ma wpływ na zwiększenie ryzyka wystąpienia raka skóry
UV-C (280-200 nm) wysokoenergetyczne, wyzwalające reakcje fotochemiczne. Najbardziej intensywne działanie przy długości fali 253,7 nm, jest absorbowane przez kwasy nukleinowe komórki i w zależności od wielkości dawki, prowadzi do jej zabicia lub uszkodzenia.
UV-C – VUV (200-100 nm) promieniowanie przekształcające tlen O2 w ozon O3.

GŁÓWNE ZALETY TECHNOLOGII UVC

  • Likwidacja do 100% bakterii, zarodków grzybów i pleśni
  • Wysoki poziom bezpieczeństwa dla ludzi
  • Redukcja/usunięcie przykrych zapachów
  • Przedłużenie okresu trwałości wytwarzanych produktów
  • Niski koszt wdrożenia/instalacji, bardzo niskie koszty eksploatacji
  • Wysoka trwałość i prosta obsługa serwisowa urządzeń
  • Zapewnienie wysokiej i w pełni powtarzalnej jakości produktów
  • Polepszenie warunków pracy personelu
  • Brak szkodliwego wpływu na środowisko naturalne

ZASTOSOWANIE:

  • Hale produkcyjne
  • Magazyny
  • Chłodnie
  • Pomieszczenia przeznaczone do rozmrażania żywności
  • Pomieszczenia składowania odpadów
  • Inne miejsca o wysokim stężeniu nieprzyjemnych zapachów pochodzenia organicznego

 Główne działy sterylizacji UV-C: