technologia pakowania 2019-10-28T13:34:56+01:00

PAKOWANIE PRODUKTÓW

Przedłużenie okresu trwałości, zabezpieczenie przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych oraz ochrona przechowywanych produktów podczas transportu i magazynowania są podstawowymi wymaganiami stawianymi przez producentów i odbiorców. Pakowanie umożliwia spowolnienie negatywnych procesów psucia oraz zapobiega mieszaniu się aromatów i utracie wilgoci. Właściwie dobrane opakowania podnoszą atrakcyjność wizualną produktów, wspomagając decyzje konsumentów.

W zależności od wymagań związanych z wydajnością, wielkością oraz rodzajem pakowanych produktów, proponujemy rozwiązania oparte o nowoczesne technologie, dostosowane do potrzeb naszych Klientów. Oferujemy szeroki asortyment opakowań z folii PAPE i termokurczliwej, worki gładkie, moletowane oraz folię do maszyn rolowych. Adekwatnie do potrzeb, proponujemy worki o różnych grubościach i wytrzymałości mechanicznej, odporności na wysoką temperaturę (sous vide) oraz wymiarach dostosowanych do wielkości pakowanych produktów. Można w nich przechowywać surowe mięso, wędliny, ryby świeże i wędzone, dziczyznę, sery dojrzewające, warzywa, przyprawy oraz produkty niezwiązane z żywnością, takie jak dokumenty, pieniądze, biżuterię czy kosztowności.

Profesjonalne urządzenia pakujące posiadają szerokie możliwości konfiguracji gabarytów, wydajności pomp próżniowych, układu i długości listw zgrzewających oraz zaawansowanych opcji dodatkowych takich jak automatyka sterowania, pakowanie w atmosferze gazów ochronnych MAP, dodatkowych czujników kontroli ciśnienia lub wrzenia.

Bardzo istotny jest dobór opakowań do zabezpieczanego produktu.

Pakowanie mięsa i wędlin

Producenci stawiają wysokie wymagania w kwestii jakości folii, zwłaszcza parametrów barierowych odpowiedzialnych za migrację tlenu i wilgoci. Zachowanie świeżości i aromatu wyrobu pozostaje więc kwestia priorytetową. W naszej ofercie do pakowania mięsa, wędlin i ryb posiadamy worki PA/PE oraz folie do maszyn rolowych w różnych grubościach. Ciekawym uzupełnieniem naszego asortymentu jest 9-warstwowa folia termokurczliwa do maszyn typu flow vac, oraz worki termokurczliwe w grubości 45 µm. Pakujący produkty z kością mogą użyć materiału o grubości 95 µm, który dzięki swoim unikalnym mechanicznym właściwościom doskonale zabezpiecza tego typu asortyment, zarówno w transporcie jak i na sklepowej półce.

–  Pakowanie warzyw i owoców

Do pakowania tego typu asortymentu polecamy zazwyczaj użycie ekonomicznych rozwiązań, kładąc szczególny nacisk na dobór odpowiedniej grubości folii do pakowanego produktu. Część wytwórców korzysta z materiału barwionego (zazwyczaj kolor niebieski lub zielony) w celu dodatkowej ochrony produktu stosowanej w systemie HACCP.

– Pakowanie serów

Nasza oferta skierowana jest także do producentów i firm konfekcjonujących sery. Uwzględniamy specyfikę związaną z gazowaniem części tego typu asortymentu. Najczęściej do pakowania serów używamy materiał PA/PE lub folie termokurczliwe.

– Pakowanie na tackach w urządzeniach typu traysealer

Rozwiązanie umożliwiające pakowanie próżniowe lub w atmosferze gazów ochronnych we wcześniej uformowanych tackach, dedykowane dla wyrobów spożywczych. Po umieszczeniu tacki wraz z produktem w otworze matrycy, następuje przeciągnięcie folią oraz zamknięcie urządzenia. Użytkownik ma możliwość określenia takich parametrów jak poziom podciśnienia, dawkowanie gazów modyfikowanych oraz temperatury i czasu zgrzewania. Pakowanie na tackach znakomicie sprawdza się w przypadku produktów mięsnych, garmażeryjnych, owoców i warzyw, gotowych dań oraz zestawów cateringowych.

Do you know how to relax? Sport is a good way to get rid of stress. But during revisions, you do not always have time to run, play tennis or swim. It may be helpful to learn how to do small relaxation exercises. One of the simplest techniques is deep breathing. It’s about breathing consciously and deeply for a few moments by inflating your belly and directing your attention to the path of air in your body. The better you review, the better you master the tools to pass your exam, which normally increases your confidence and there will be no need essay writer no plagiarism free to find. But as long as you organize well and make good revisions that review the entire program. Otherwise, you may become discouraged by your shortcomings and frighten yourself by thinking about topics that may fall. To limit stress, apply these simple rules of organization: Make a schedule of revisions to distribute the whole program in the available time; Alternate subjects and take regular breaks to maintain good concentration and efficiency; Do not stalemate: the fear of falling on it would be a big stress factor on D-day; Practice the exam exercises; The day before the exam, do not overhaul, so as not to get too tired: relax and prepare your stuff.

Oferujemy materiały eksploatacyjne do wszystkich typów pakowarek: worki do pakowania próżniowego gładkie i moletowane, taśma teflonowa, drut oporowy i olej do pomp próżniowych, ponadto części do pakowarek próżniowych firmy henkelman, edesa: siłowniki, uszczelki i inne. Szczegóły na stronie: www.pakowarkiprozniowe.pl

Służymy fachową pomocą w doborze technologii oraz konkretnych urządzeń i materiałów eksploatacyjnych dla zakładów produkcji i przetwórstwa żywności, punktów handlowych oraz gospodarstw domowych.

hvs_titaan_2013_resized-2[1]